Blog

İş Görüşmelerinde Yapılan Hatalar

İş görüşmeleri insanlar için dönüm noktası olma potansiyeli taşıyıp insanın hayatını doğru yola sokmasında büyük rol oynamaktadır. Bu sebeple iş görüşmelerine iyi hazırlanıp görüşmelerde düzgün hareket etmek ve sıkça yapılan bazı hatalardan kaçınmak yüksek önem taşımaktadır. Bir iş görüşmesinde yapılabilecek ve açılabilecek kapıların kapanmasına neden olacak hatalardan en yaygınları şunlardır:

Şirketin ne yaptığını bilmeden görüşmeye katılmak:

Bir çok insan iş için başvurduğu şirketin tam olarak ne yaptığını bilmeden görüşmeye gitmektedir ve kaçınılmaz bir şekilde bu insanlar en baştan elenenler olmaktadır. Bu yüzden adayların görüşmeye gitmeden önce başvurdukları şirketin faaliyetlerini, misyonlarını ve yaptıkları aktiviteleri öğrenmeleri tavsiye edilmektedir.

Görüşmeye geç kalmak:

Bir iş görüşmesi için görüşülecek yere 15 dakika erken varmak en ideal davranıştır. Adayların görüşmeye geç kalması daha görüşme başlamadan kendilerine karşı oluşan olumsuz bir önyargıya sebep olur. Bu olay karşı tarafa adayın görüşmeyi çok umursamadığı imajını çizer ve görüşmeniz ne kadar iyi de olsa red almanıza neden olabilir. Bunu önlemek için adaylar yolda karşılaşabileceği muhtemel engelleri düşünmeli ve ona göre erkenden yola çıkmalıdır.

Bilinmeyen şeyler hakkında tahmin yürütüp konuşmak:

Eğer adayın sorulan sorulardan biri hakkında bilgisi yoksa lafı dolandırmak ya da tahmin ederek cevap vermesi kötü gözükecektir. Onun yerine açıkça konu hakkında henüz bir bilgisi olmadığını söylemelidir.

Yanlış kıyafet seçmek:

Günlük ya da başvurulan işin yapıldığı mekan uymayan kıyafetler giymek önyargıya sebep olur. Adaylar kıyafet seçimine özen göstermeli mümkünse resmi kıyafetler tercih edilmelidir. Şirketler, personelin kendilerini müşterilerine karşı temsil edeceği için adayın tüm kriterleri uysa bile sadece kıyafet yüzünden reddedebilirler.

Bekleme sürecinde karar veren tarafı rahatsız etmek:

Görüşme bittikten sonra kararın alınması beklenirken aday çok fazla e-mail atıp ya da telefonla arayıp durumu öğrenmek isterse kendine karşı antipati oluşmasına sebep olabilir ve diğer iş görüşmelerinden olumsuz sonuçlar geldiğinden çaresiz bir durumda olduğunu düşündürebilir.

Yalan söylemek ya da abartmak:

Adayların görüştüğü insanlar bu konuda tecrübeli olduklarından adaylar becerileri, geçmişleri ya da süregelen projeleri hakkında yalan söylediğinde bu yalanların anlaşılması ve adayın aleyhine işlemesi çok olasıdır. Bu yüzden adaylar sorulan soruların cevaplarında dürüst olmalıdır.

Çok yavaş ya da hızlı konuşmak:

Adayların çok hızlı konuşması gergin olduklarını ve kendilerine güvenmediklerini gösterirken çok yavaş konuşmaları da hevessiz olduklarını gösterebilmektedir. Bu yüzden adayların karşı tarafın hızına ayak uydurması faydalarına olacaktır.